ضرورت جداسازی دوقلوهای ناچسب ( جوانان – ورزش)
قابل توجه دولت محترم و وزیر محترم ورزش و جوانان
ضرورت جداسازی دوقلوهای ناچسب ( جوانان – ورزش)(قسمت اول)
علی رضائی - کارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعی
طرح مسئله:
جوانان ؛ نیروی محرکه ، قوه خلاقه و منبع انرژی غیر قابل تصور و تمام ناشدنی بالقوه جامعه انسانی هستند و هنر مدیریت کلان هر جامعه ای به آماده سازی هر چه بیشتر و بهتر بسترهای مناسب و متنوع برای به فعلیت رساندن این توان بالقوه در جوانان بستگی دارد.
جوانان؛ رهبران، مدیران ، مسؤولان و در یک کلام آینده سازان هر کشوری هستند. اگر نظام برای به فعلیت رساندن این همه انرژی بالقوه سیاست گذاری ، برنامه ریزی و برنامه های مدون نداشته باشد، جوان و اقتضای جوانی (چنانکه افتد و دانی) او را به سمت و سوی برنامه هایی که دیگران برای آنان آماده کرده اند می کشاند. مخصوصا اگر برنامه های غیرخودی با پشتوانه دلار و یورو و با زرق و برق و رنگ و لعاب های جوان فریب و با تبلیغات شبانه روزی همراه باشد ،می تواند تا درون اتاق خواب جوانان نفوذ کرده وهیچگونه فضای امن و خصوصی غیر قابل نفوذی برای هیچکس باقی نماند.
در ساختار تشکیلاتی کشور، نمایندگان مجلس فقط می توانند رئیس جمهور و وزرا را در موضوعات مرتبط با حوزه تحت امرشان مورد سئوال قرار داده و در صورت نیاز استیضاح نمایند.
قبل از تولد وزارتخانه ای به نام وزارت ورزش و جوانان ، مسئولان و متصدیان امور نظارتی راهکار قانونی برای سئوال کردن واعمال نظارت بر عملکرد مسئولان تربیت بدنی نداشتند ،چرا که رئیس این سازمان زیر نظر مستقیم شخص رئیس جمهور و یکی از معاونین وی بود . البته این موضوع در خصوص مسئول امور جوانان هم صادق بود ولی دغدغه نمایندگان مجلس عمدتا امورات و حواشی مربوط به ورزش(پرحاشیه ترین بخش عمومی فعال عرصه اجتماع) بود.
برای رفع این نقیصه، با ارائه طرحی از ادغام دو سازمان مذکور ، وزارتخانه جدیدی تأسیس کردند با این نیت که وزیر مربوطه درقبال عملکرد خود و زیر مجموعه اش در برابر مجلس پاسخگو بوده و امورات بهتر از پیش سامان یابد.
تعریف واژه ها
جوان:
درباره محدوده دوره سنی جوانان هم در بین روان شناسان و هم در بین دستگاه های مسؤول در کشورهای مختلف، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. برخی از روان شناسان سن 17 یا 18 تا 30 را سن جوانی می دانند.
دوران جوانی ، دوران پس از بچگی است که از آغاز بلوغ تا 30 سالگی ادامه پیدا می کند و در لغت فارسی نیز برخی جوانی را از 18 تا 35 سالگی دانسته اند.(فرهنگ عمید،واژه جوانی)
بعید نیست که زمان فعال دوره جوانی با دوره رشد عقلی و جسمی همراه باشد.طبق برخی روایات اسلامی نهایت رشد عقلی تا 35 سالگی است.
امام علی (علیه السلام) فرمودند :
طول قامت فرزند در 23 سالگی و رشد عقلی او در 35 سالگی پایان می یابد و هرچه پس از این است در اثر تجربه و آموزش است.(مکارم الاخلاق،ص223،بحارالانوار(ط بیروت،ج 101 ، ص 96)
( به نقل سایت جوان ایرانی)
شورای عالی جوانان در کشور ما سن 15 تا 29 را رسما سن جوانی تعیین کرده است. اما در کشورهای دیگر این دامنه متفاوت است. به عنوان نمونه در آفریقای جنوبی 14 تا 35 سال، در استرالیا 15 تا 25 سال، در چین 14 تا 28 سال و در مالزی 15 تا 40 سال این دامنه را تشکیل می دهد
حال حاضر جامع ترین تعریف از جوانی، تعریفی است که حتی سازمان ملی جوانان ایران نیز آن را پذیرفته است:
(جوانی دوره ای است که از زمان بلوغ جنسی فرد آغاز و با ازدواج و اشتغال او پایان می پذیرد)
ورزش:
بسیارى از نویسندگان کوشیدهاند که ورزش را با توجه به دامنهاى از ویژگىهائى که در جمع فعالیتى را بهعنوان "ورزش" جدى مشخص مىکند تعریف نمایند.
((ورزش به تمامی گونه های فعالیت فیزیکی بدن گفته می شود که شرکت کنندگان آن میتوانند به صورت منظم و سازمان یافته یا ??گاه به گاه در آن شرکت کنند و از آن برای بهبود تناسب اندامشان و یا فراهم اوردن سرگرمی و تفریح ??بهره ببرند. ورزش میتواند به صورت رقابتی برگزار شود که در این صورت باید بر پایه رشته قوانینی که مورد توافق همگان است، یک یا چند برنده در آن مشخص گردد که در این گونه ورزشها شرکت کنندگان باید درجه ای از توانمندی های مربوط به آن رشته را دارا باشند بویژه در رده های بالاتر)). (سایت ویکیپدیا)
واژه ورزش که از دیرباز معنای تمرین و ممارست داشت به هنگام تصویب «قانون ورزش اجباری در مدارس» در 16 شهریور ماه 1306 بهطور رسمی به معنای امروزی وارد قاموس واژگان دولتی ایران شدهاست.
در حال حاضر بیش از 46 فدراسیون ورزشی در کشور وجود دارد.
سابقه:
1- در سالهای دهه 1300 «انجمن ملی تربیت بدنی» در ایران پس از تصویب قانون ورزش اجباری در مدارستشکیل شد.
در سال 1320 تربیت بدنی به دو بخش متمایز تفکیک شد: تربیت بدنی آموزشگاهها به وزارت فرهنگ وقت و ورزش دستجات آزاد و پیشاهنگیبه انجمن ملی تربیت بدنی واگذار شد.
در سالهای بعد امور ورزش در ایران در سه بخش مجزا یعنی سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم، کمیته ملی المپیکو شورای ورزش بانوانمتمرکز شد.
در سال 1350 سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالمیکی از معاونتهای نخست وزیری شد و در هر استان کشور اداره کل تربیت بدنی تشکیل شد.
در سال 1353 هفتمین دوره بازیهای آسیاییدر تهران برگزار شد و با گشایش مجموعه ورزشی آزادیبه تدریج مدارس و دانشکدههای تربیت بدنی شکل گرفتند.
سازمان تربیت بدنی نهادی بود که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران نظارت و هدایت میشد. این سازمان یکی از معاونتهای ریاست جمهوری و رییس آن یکی از معاونین رییس جمهور ایران محسوب و مستقیما توسط رییس جمهور انتخاب میشد. این سازمان در سال 1389 منحل گردید و وظایف آن به وزارت ورزش و جوانان ایران واگذار شد.
2- سازمان ملی جوانان براساس قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی ایران، جهت ساماندهی اساسی امور جوانان کشور تشکیل شد.
از اهداف سازمان ملی جوانان، حل مسایل جوانان، اعتلا و رشد نسل جوان کشور و استفاده بهینه از استعدادها و تواناییهای نسل جوان میباشد.
سازمان دارای وظایفی چون، مطالعه و پژوهش در حوزههای راهبردی امور جوانان، تدوین برنامه جامع ساماندهی امور جوانان کشور، دریافت گزارش عملکرد دستگاههای اجرایی مرتبط با امور جوانان و بررسی فعالیتهای این دستگاهها، مطالعه و بررسی قوانین و مقررات مربوط به جوانان، تهیه گزارش وضعیت جوانان کشور در سطح ملی، ارایه شیوههای مناسب برای استفاده بهینه از استعدادها و تواناییهای جوانان و...می باشد.
جهت ترویج فرهنگ و معارف قرآنی در بیان جوانان کشور، سازمان ملی جوانان در تاریخ 17 مرداد ماه 1389 اقدام به راهاندازی مرکز فعالیتهای قرآنی ویژه جوانان نمود. همچنین وب سایت این مرکز با نام "ایکا" در رمضان المبارک 1431افتتاح گردید.
ریاست سازمان ملی جوانان در دولت نهمبر عهده? محمد جواد حاج علی اکبری و در دولت هشتم(محمد خاتمی)بر عهده? رحیم عبادیبود.
مهردادبذرپاشدر تاریخ دوم مرداد 1388 شمسی طی حکمی به سمت معاون رئیس جمهور و رئیس این سازمان منصوب شد.
این مجموعه در تاریخ شانزدهم شهریورماه 1388 با گروه مشاوران جوانادغام شد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی بمنظور فراهم نمودن سازوکار قانونی پاسخگو بودن به مجلس شورای اسلامی با ادغام دو سازمان فوق الذکر، در تاریخ12/10/89 تأسیس وزارتخانه ای جدیدی را با نام وزارت ورزش و جوانان تصویب کردند که تقریبا دو سال و نیم از تشکیل و شروع بکار آن می گذرد.
تحلیل وضعیت موجود:
با اشاره به موارد فوق الذکر، معلوم می گردد که وزارتخانه تازه تأسیس مسؤولیت بسیار بزرگی را عهده دار است و با یک حساب سرانگشتی و الاهم فالاهم کردن حوزه فعالیت ها ی این وزادتخانه مشخص می شود که کفه ترازوی جوانان این وزارتخانه باید نسبت به ورزش بسیار سنگین تر باشد. ولی سابقه سه ساله این وزارتخانه و نیز قرار گرفتن واژه جوانان بعد از ورزش، نشان می دهد که هم وزیر و هم ظرفیت اجرایی وزارتخانهمربوطه، عمدتاَ به ورزش اختصاص یافته و با توجه به وضعیت هیجانی و تنوع و تعداد زیاد فدراسیون های ورزشی ( تعداد 46 فدراسیون فعال ورزشی) و ظرفیت بالای رشته های ورزشی همچون فوتبال ، در این تقسیم بندی ناعادلانه وزارتخانه بین دو ورثه ، نمی توان به کسی خورده گرفت و تا وقتی این دو قلوی نچسب به زور به هم چسبانده شده از هم جدا نشوند،هر دولت و وزیری هم که سرکار بیاید، چندان نباید انتظار بهبود وضعیت موجود را داشت.
ادامه در قسمت دوم